Waarmee kunnen we je helpen?
U bent niet ingelogd op Helpburo om het artikel te kunnen lezen.

Om een kennisbank artikel te kunnen lezen op Helpburo, dient u altijd ingelogd te zijn. U kan via de linkerkant inloggen. Wanneer u geen account heeft op Helpburo, dan klikt u bovenaan op het "Registreren"-icoon. In uitzonderlijke gevallen kan het kennisbank artikel verwijderd of verplaatst zijn.

Alle Kennisbank artikelen zijn afgeschermd en derhalve niet direct oproep zonder ingelogd te zijn. Eénmaal ingelogd, dan kan u niet alleen alle Kennisbank artikelen raadplegen, maar ook een support ticket aanmaken indien dit noodzakelijk is.

Laatste updates
Plesk verlengd ondersteuning op CentOS 7.x servers (ELS)
Geplaatst door Michel [Support] aan 27-08-2024 11:17

Plesk is begonnen sinds augustus met het door blijven ondersteunen van oudere servers op basis van CentOS 7.x. CentOS 7.x is sinds 30 juni 2024 EOL (end-of-life).
De ondersteuning is verplicht (vanuit Plesk) voor iedere Plesk server die draait op CentOS 7.x. Hieronder de voordelen van het ELS (Extended Lifecycle Support) via TuxCare:

  • Voortdurende beveiligingsupdates: Gedurende deze periode werken we samen met TuxCare om kritieke beveiligingsupdates te leveren voor CentOS 7-servers, zodat ze beschermd blijven tegen potentiële bedreigingen. Plesk zal ook doorgaan met het leveren van volledige productupdates.
  • Toegang tot ondersteuning: Plesk blijft technische ondersteuningsverzoeken accepteren voor gebruikers van Plesk Obsidian.
  • Vlottere overgang: Het ELS-programma geeft je waardevolle tijd om je migratie naar een ondersteund besturingssysteem te plannen of andere opties in je eigen tempo te verkennen.

Dus er is nu géén directe noodzaak om een Plesk server op basis van CentOS 7.x direct te migreren, daar het OS ondersteund blijft via TuxCare en daarnaast ook nog (nieuwe) updates krijgt vanuit Plesk zelf. Helaas zit hier ook een keerzijde aan, namelijk extra kosten. Vooropgesteld; deze kosten krijgen wij ook doorberekend. Hieronder de 1-op-1 vertaling van het bericht die wij vanuit Plesk kregen:

Belangrijke Opmerking: Vanaf 1 augustus 2024 wordt er een extra maandelijkse vergoeding per kwalificerende licentie in rekening gebracht om de extra beveiligingsupdates te dekken. Deze vergoeding zal worden doorberekend totdat het onderliggende besturingssysteem is geüpgraded naar een ondersteunde versie. We bieden één maand gratis dekking aan voor de maand juli voor CentOS 7- en CloudLinux 7-servers. Ubuntu 18.04- en Debian 10-servers ontvangen gratis dekking tot 30 september 2024. Deze vergoeding kan worden verhoogd vanaf 1 januari 2025. Licenties die verbonden zijn aan ondersteunde besturingssystemen brengen geen extra ELS-kosten met zich mee.

Wij gaan alle Plesk servers die nog draaien op basis van CentOS 7.x inventariseren en vervolgens vanaf heden factureren. Wij gaan dit niet maandelijks factureren, maar per kwartaal. De kosten voor het ELS (Extended Lifecycle Support) bedragen 13.50 Euro per kwartaal (omgerekend 4.50 Euro per maand). Aangezien Plesk deze kosten verplicht, zijn wij dus ook genoodzaakt om deze kosten door te factureren aan onze klanten die met Plesk draaien en op basis van CentOS 7.x. Klanten die reeds draaien op een nieuwe OS, dus bijvoorbeeld AlmaLinux 8.x, die betalen deze kosten niet. Het gaat puur en alleen om Plesk server op basis van CentOS 7.x.

Hoewel het wederom lijkt op een prijsverhoging vanuit Plesk, ligt het ditmaal anders. Door het ELS programma van Plesk blijft uw (oudere) CentOS 7.x Plesk server voorzien worden van (kritieke) beveiligingsupdates voor het besturingssysteem. Daarnaast blijft Plesk zelf ook updates uitbrengen voor de Plesk interface. En ten slotte kunnen wij nog altijd support aanvragen bij Plesk zelf in het geval van calamiteiten.

Enige waar u wel rekening mee dient te houden is zoals in het artikel van Plesk vermeld staan en wij citeren: "Deze vergoeding kan worden verhoogd vanaf 1 januari 2025". Gezien het feit dat Plesk ieder jaar de prijzen verhoogd inzake haar licenties, verwachten wij dat dit ook gaat gebeuren voor het ELS-programma t.b.v. CentOS 7.x. Maar wij verwachting dat de verhoging slechts minimaal zal zijn.

Indien u dit bedrag niet wenst te betalen, dan is de enige andere optie om de server in kwestie te laten migreren naar AlmaLinux 8.x. Informatie hierover kan u terug vinden in het zeer uitgebreide kennisbank artikel op Helpburo hier: https://www.helpburo.eu/Knowledgebase/Article/View/plesk-server-vpsdps-migratie-naar-nieuwe-os-besturingssysteem. U moet wel ingelogd zijn op Helpburo om dit kennisbank artikel te kunnen lezen. Indien u niet migreert, dan bent u genoodzaakt om de kosten inzake het ELS-programma gewoon te betalen per kwartaal. Dit moeten wij namelijk ook gewoon betalen.




Bronnen:


- Nieuwsmelding vanuit Plesk is hier terug te vinden: https://www.plesk.com/blog/various/extended-lifecycle-support-oses-update/
- Website van TuxCare kan u hier terug vinden: https://tuxcare.com/extended-lifecycle-support/
- Helpburo kennisbank artike inzake Plesk prijsverhogingen: https://www.helpburo.eu/Knowledgebase/Article/View/plesk-prijsverhogingen-en-els-extended-lifecycle-support


Meer lezen

Onderhoud t.b.v. ns1.pleskserver1.nl en ns1.pleskserver20.nl
Geplaatst door Michel [Support] aan 16-08-2024 12:41

Technici gaan tussen 13:00 en 14:00 een schijf vervangen in de hoofdnode waar de servers ns1.pleskserver1.nl en ns1.pleskserver20.nl op draaien.
Hiervoor zal de server enkele minuten offline gehaald dienen te worden. De verwachte downtime zal circa 5 minuten zijn. Als gevolg hiervan zullen websites en emailaccounts gedurende deze periode tijdelijke niet werken.

Wanneer de werkzaamheden afgerond zijn, dan zullen wij dat hier melden uiteraard.

Onze excuses voor het ongemak.


Meer lezen

Aanvullende werkzaamheden netwerk en routers (deel II)
Geplaatst door Michel [Support] aan 12-08-2024 15:14

Nog altijd zijn de technici van Dataplace niet helemaal tevreden met de performance van het algehele netwerk, derhalve blijven ze de komende periode bezig met het monitoren en testen van bepaalde netwerk instellingen en configuraties.

Hierdoor kunnen tussendoor een paar seconden downtime optreden bij servers en onderliggende websites en bijbehorende emailaccounts. 95% zal hiervan weinig tot niks van merken, maar toch melden wij dit. Als het complete netwerk (inclusief core routers en switches) optimaal draait, zal dit ook ten goede komen van de algehele performance uiteraard.

Onze excuses voor het eventuele ongemak in deze.


Meer lezen