Nieuws
Aangepaste openingstijden tijdens feestdagen 2023/2024
Geplaatst door Michel [Support] aan 04-12-2023 08:53

Tijdens Sinterklaas, kerstdagen & jaarwisseling zijn onze kantoren gesloten & telefonisch niet bereikbaar:

  • Dinsdag 5 december: sluiten wij ons kantoor iets eerder om 15:00
  • Vrijdag 22 december: sluiten wij ons kantoor om 13:00
  • 25 tot en met 1 januari: is ons kantoor gesloten
    • 2 januari zijn wij weer op gebruikelijke wijze bereikbaar

Orders en support zullen op normale wijze verwerkt worden tijdens deze periode.

Wij wensen u alvast fijne dagen en een voorspoedig en gezond 2024!


Verder lezen »

Prijsverhoging inzake server migraties en einde support CentOS 6.x servers
Geplaatst door Michel [Support] aan 30-10-2023 20:11

Aangezien het steeds lastiger (en tijdrovender) wordt om servers van een ouder besturingssysteem te migreren naar een nieuwer besturingssysteem, zijn wij genoodzaakt de standaard kosten voor een migratie van een Plesk / DirectAdmin server te verhogen voor aankomend jaar (per januari 2024).
Tegenwoordig zijn onze technici vaak enkele uren bezig (bij een grote DirectAdmin/Plesk server) met het opzetten en migreren van de content van de oude naar de nieuwe serveromgeving.

Met name extreem oude servers op basis van CentOS 6.x leveren steeds meer problemen op. CentOS 6.x is al sinds november 2020 end-of-life (EOL) en wordt al geruime tijd niet meer ondersteund door DirectAdmin en/of Plesk. Hierdoor kunnen wij dus ook niet bij problemen aankloppen bij deze partijen. Daarnaast werken de meeste repositories ook niet meer inzake CentOS 6.x en daardoor wordt een migratie ook enigszins bemoeilijkt. Hierdoor zijn technici behoorlijk wat tijd kwijt inzake dergelijke migraties, wat weer mogelijk ten koste gaat van het oplossen van andere support gerelateerde problemen. Inmiddels gaat CentOS 6.x al bijna voor het 4e jaar in dat deze end-of-life is, dus u heeft als server eigenaar voldoende tijd gehad om een migratie verzoek in te dienen. Het meerendeel heeft dit dan ook in de tussentijd gedaan.

Indien u dus per januari 2024 een migratie indient vanaf een CentOS 6.x serveromgeving (DirectAdmin/Plesk), dan krijgt u te maken met de nieuwe prijzen inzake de server migraties. Indien u de prijs te hoog vind, wat natuurlijk kan (zeker bij een kleinere server), dan heeft u ook de mogelijkheid om zelf de migratie te doen. In dat geval zetten wij een nieuwe serveromgeving op (met een nieuwe hostname en gekoppelde IP-adressen) en u doet dan volledig zelf de migratie zonder tussenkomst van ons. Hierbij verlenen wij dan geen tech support. Indien er wel support wordt aangevraagd (om welke reden dan ook), dan worden hier kosten voor in rekening gebracht. Voor het opzetten van een nieuwe serveromgeving rekenen wij éénmaal tech kosten (75.00 Euro). U heeft dan vervolgens 2 weken de tijd om alles over te migreren, daarna wordt de oude omgeving defintief uitgeschakeld en verwijderd.

Ook stoppen wij zelf definitief met support op CentOS 6.x servers om de hierboven genoemde redenen. Indien u per se support wenst op een besturingssysteem die sinds november 2020 end-of-life is, dan moet u wel ervan uitgaan dat er tech kosten in rekening worden gebracht. Daar het troubleshooten van een dergelijke oude serveromgeving bijna niet mogelijk is en bepaalde (nieuwe) commando's ook niet meer werken op een dergelijke oud systeem. En zoals u heeft kunnen lezen hierboven, leveren Plesk en DirectAdmin beiden (al ruim 2 jaar) geen enkele support meer op Plesk/DirectAdmin servers gebasseerd op CentOS 6.x. Dus aldaar kunnen wij ook geen aanvullende support krijgen op (serieuze) server problemen, dus dan zijn wij aangewezen op de kennis (en beschikbare tijd) van onze technici. En het troubleshooten van een dermate oud besturingssysteem kost gewoon veel tijd. Derhalve worden hier dan ook kosten aan verbonden. Hou hier rekening mee. Wij maken hier op tijd melding van, dit om teleurstellingen en misverstanden te voorkomen. U kan tot het einde van het jaar (2023) uw server laten migreren tegen de oude prijs. Vanaf 1 januari 2024 gelden dus permanent de nieuwe migratie prijzen t.b.v. Plesk/DirectAdmin servers.

Wij verwachten ook het aankomende jaar weer nieuwe migratie verzoeken, daar CentOS 7.x medio eind juni 2024 de status end-of-life zal krijgen. Wat de migratie kosten hiervan zullen zijn is nog niet bekend, daar wij hiervan nog geen migraties hebben gedaan tot dusver. Wanneer dit bekend is, dan zullen wij dit natuurlijk ook vermelden. De verwachting is dat een migratie van CentOS 7.x naar AlmaLinux 8.x (pas medio 2029 end-of-life) minder ingewikkeld zal zijn als een migratie van CentOS 6.x naar AlmaLinux 8.x, daar bijvoorbeeld mod_php niet meer ondersteund werd en ook de oudere PHP-versies minder aanwezig zijn. Maar goed; dit zal de tijd uitwijzen.


Verder lezen »

Wederom prijsverhoging vanuit Plesk en ditmaal ook bij DirectAdmin
Geplaatst door Michel [Support] aan 03-10-2023 14:56

Helaas, maar zoals verwacht heeft Plesk ook voor aankomend jaar weer een prijsverhoging aangekondigd. Zie ook hier de officiele melding vanuit Plesk.

De prijsverhoging van Plesk heeft betrekking op alle Plesk licenties, alsook Plesk extensies. Als een direct gevolg hiervan, zullen wij ook onze prijzen m.b.t. Plesk en Plesk gerelateerde producten dienen te verhogen. Dit alles is te wijten aan het feit dat Plesk enkele jaren geleden is overgenomen door Oakley Capital (Investment Group) en o.a. Plesk in hun portfolio onder de naam WebPros hebben geplaatst. Sindsdien worden de prijzen van alle producten onder deze portfolio verhoogd. Zo worden niet alleen de prijzen verhoogd van Plesk, maar ook van cPanel, SolusVM, WHMCS, Sitejet, Xovi, Koality en ga zo maar door. Deze zijn allemaal in de loop der jaren overgenomen door Oakley Capital (WebPros) en dus sindsdien worden de prijzen ieder jaar een aantal procent verhoogd.

De reden voor de verhoging van Plesk wordt aangegeven door Plesk als volgt: We are adjusting our prices to ensure that we can continue to invest heavily in product development and grow our partner ecosystem. Furthermore, we are planning to launch even more new solutions to support our journey in becoming the leader in server, web infrastructure, and WordPress automation solutions.

Wij begrijpen dat verbeteringen inzake een controle paneel c.q. hostingomgeving noodzakelijk is, maar wij zijn van mening dat dit niet ieder jaar hoeft te gebeuren. Zeker niet gezien het feit dat verschillende zaken al een stuk duurder zijn geworden, maar goed. Wij hebben dus hierover wederom ons ongenoegen over geuit, maar hier wordt dus niks mee gedaan. Mocht u zelf u beklag doen inzake de prijsverhoging(en) m.b.t. Plesk gerelateerde producten, dan hebben wij hiervoor op Helpburo een kennisbank artikel aangemaakt. Deze kan u hier vinden. Waarschijnlijk zal dit niks uithalen, omdat deze prijsverhoging(en) vanuit Oakley Capital komt en daarnaast al hun producten binnen de WebPros portfolio treft.

Hoewel de prijsverhoging minimaal is (paar tientjes op jaarbasis) vinden wij het gewoon ronduit vervelend en frustrerend dat Plesk (Oakley Capital) dit ieder jaar weer doet. De verhogingen zijn minimaal, echter wel onderhand ieder jaar. Zie onder andere hier, hier en hier (de hele oude prijsverhogingen hebben ze online eraf gehaald, blijkt nu, derhalve een archief link). Een "grappig" detail is, is dat Plesk ieder jaar min of meer dezelfde teksten (en pagina) gebruiken om de verhogingen kenbaar te maken. De afgelopen jaren heeft Plesk telkens haar prijzen met een paar Euro verhoogd. Dit is ronduit vervelend, maar wij kunnen hier niks aan veranderen, behalve alles zo transparant mogelijk te houden.

De verhoging die wij doorvoeren, naar aanleiding van de verhoging van Plesk, betreft dus eveneens een paar tientjes op jaarbasis inzake de Plesk licenties. Dit treft alle Plesk servers, dus Plesk VPS, Plesk DPS, maar ook Plesk Wordpress Servers. Ook zullen onze (reguliere) Plesk webhosting pakketten ietswat verhoogd worden; dit zal resulteren in 5.00 tot 10.00 Euro per jaar. Dus omgerekend per jaar een minimale verhoging. Ook zijn een groot aantal Plesk extensies qua prijs verhoogd, de enige die wij voornamelijk hanteren is ImunifyAV. Deze zal dan ook iets qua prijs stijgen. Wanneer je zelf een Plesk extensie hebt aangekocht, dan zal deze ook duurder worden (hou hier rekening mee); dit zal dan ook door Plesk zelf gefactureerd worden.

De nieuwe prijzen gaan bij ons vanaf heden (3 oktober 2023) per direct in. Dit heeft te maken met het feit dat het meerendeel van onze server klanten (VPS/DPS) een jaarlijks contract hebben. De nieuwe prijzen staan inmiddels al verwerkt op de website. Heeft u onlangs een factuur gehad inzake uw VPS/DPS met Plesk, dan heeft u geluk, dan betaald u tot de nieuwe periode de oude prijs. Dit is puur uit coulance van ons uit.


DirectAdmin prijsverhogingen

Ook DirectAdmin heeft in augustus al aangekodigd hun prijzen te gaan verhogen. Zo zijn bepaalde licenties niet meer nieuw te verkrijgen (helaas). Wij hebben nog wel een (beperkt) aantal van deze "Legacy" licenties, maar zoals aangegeven is de voorraad beperkt en de prijzen hiervan zijn ook iets verhoogd. Daarnaast heeft DirectAdmin nu een aantal nieuwe licenties. Zie hieronder voor een compleet overzicht van welke wij aanbieden en wat dit nu precies inhoudt.

  • DirectAdmin Personal Plus (nieuw): 20 domeinen / 2 accounts
  • DirectAdmin Lite (nieuw): 50 domeinen / 10 accounts
  • DirectAdmin Standard (nieuw): ongelimiteerd aantal domeinen/accounts
  • DirectAdmin Legacy (oude licentie): ongelimiteerd aantal domeinen/accounts

Bij de licenties "Personal Plus" en "Legacy" zit geen technisch support vanuit DirectAdmin. Dit is wel het geval bij de licenties "Lite" en "Standard" van DirectAdmin. Hou hier rekening mee. Bij alle (nieuwe) licenties van DirectAdmin zit standaard de DirectAdmin Pro pack (zie hier en hier). Dus bij een DirectAdmin "Legacy" kunt u géén gebruik maken van de DirectAdmin Pro Pack.

De nieuwe licenties zijn een stuk duurder als wat men gewend was bij DirectAdmin, echter zat deze verhoging zat er al geruime tijd aan te komen. De DirectAdmin "Legacy" licenties die wij aanbieden zijn beperkt qua aantallen en is dus niet oneindig. Derhalve zijn de prijzen voor nieuwe bestellingen / servers verhoogd qua prijs. Dit is helaas noodzakelijk, omdat wij wel voor wijzigingen moeten betalen bij DirectAdmin. Met de oude prijzen kwam dit dus niet uit.

Voor bestaande DirectAdmin server klanten (VPS/DPS) hanteren wij een lagere prijs voor deze oudere DirectAdmin (dus "Legacy") licenties, dit uit coulance. Het bedrag zal iets hoger zijn als wat u voorheen betaalde, maar is nog altijd lager dan wat er nu op de website staat vermeld. Wij vinden prijsverhogingen zelf ook vervelend, maar hier is weinig aan te veranderen. Zeker gezien het feit dat DirectAdmin al jaren lang min of meer dezelfde prijzen heeft gehanteerd. Hou er wel rekening mee, wanneer u uw DirectAdmin server laat migreren met een bestaande DirectAdmin "Legacy" licentie, dat u na de migratie de nieuwe DirectAdmin "Legacy" prijs gaat betalen bij de eerstvolgende facturatie periode.

Daarnaast zullen ook de prijzen inzake DirectAdmin Budget webhosting pakketten ietswat verhoogd worden. Dit door de verhoogde licentie kosten die wij moeten betalen inzake deze servers. De verhoging zal variëren van 1.00 Euro tot maximaal 6.00 Euro per jaar. Dus dat valt nog te overzien, zeker aangezien de prijzen van onze DirectAdmin pakketten al jaren niet verhoogd zijn (wel de pakket waarden c.q. groottes ervan). En wij moeten ook support hierop leveren, wat eigenlijk niet opweegt tegen de lage kosten van een dergelijk pakket.

En tot slot...

Vanwege stijgende opslagkosten en ontwikkelingskosten, zal ook Backupmaster marginaal stijgen qua prijzen, daarnaast zullen de huidige Backupmaster abonnementen wel meer data omvatten. Hierdoor zal je uiteindelijk minder kosten (= nacalculatie) hebben wanneer je meer opslag vebruikt dan het abonnement toestaan. Wij zullen op korte termijn de grootverbruikers factureren op basis van nacalculatie inzake Backupmaster. De laatste keer dat wij dit gedaan hebben was op 10 januari 2022 (dus ruim 1,5 jaar geleden). Wij zullen hierop behoorlijk wat coulance betrachten. Ook worden de zeer oude VPS Start servers qua prijs verhoogd aankomend jaar dit aangezien deze nog op een prijsstelling van bijna 10 jaar geleden gebasseerd is, daarentegen wordt het geheugen wel verhoogd op deze servers. Ook gaan wij klanten enigszins tegemoet te komen inzake de verschillende prijsstijgingen, gaan wij stoppen met de setup kosten die wij vroeger berekende inzake het opzetten van (nieuwe) servers en reseller pakketten. Wij hebben al een groot gedeelte aangepast in ons systeem, maar her en der kan het nog verkeerd staan. Wij zijn hier nog mee bezig. Hoe dan ook; als u ergens nog setup kosten vermeld ziet staan, dan graag dit vermelden. Deze zullen dan niet berekend worden. De setup kosten bedroegen altijd 25.00 Euro. Dus indien u dit bedrag tegen komt ergens, dan graag dit vermelden en wij zullen dit dan in het systeem en/of desbetreffende pagina uiteraard aanpassen.

Daarnaast zijn wij ook bezig met een aantal nieuwe aanbiedingen en kortingsacties. Deze komen eveneens spoedig online te staan op onze website.


Verder lezen »